Paklijst voor jouw vakantie naar Cuba (of Cuba check list).

Hier is een gedetailleerde lijst met items om te overwegen wanneer je naar dit levendige Caribische eiland reist:

 • Cubaanse Toeristenkaart (Cuba Visa): De meeste bezoekers aan Cuba moeten een Cubaanse Toeristenkaart of Visa verkrijgen. (zeker burgers uit NL en BE). Bij ons is het altijd inclusief waneer je rondreis bij ons boekt. Houd het bij je tijdens je reis.
 • Reisverzekering voor Gezondheid: Niet alleen is reisverzekering voor gezondheid verplicht volgens de Cubaanse wet, maar het biedt ook essentiële dekking.
 • Sanitair Certificaat en Douaneaangifte: Vul het Sanitair Certificaat voor Reizigers (Declaración de Sanidad del Viajero) in en verstrek het Douaneaangifteformulier. Bespaar tijd door deze formulieren van tevoren in te vullen op D’Viajeros, de officiële website van de overheid.
 • Kleding:
  • Pak lichte, ademende kleding in die geschikt is voor het warme klimaat. Cuba is over het algemeen warm, dus focus op comfort.
  • Vermijd overdreven formele kleding, maar overweeg nette casual kleding voor avondevenementen of iconische locaties zoals het Cabaret Tropicana.
  • Onthoud dat strandkleding of shorts niet geschikt zijn voor de meeste avondlocaties.
 •  Zonnehoeden: Bescherm jezelf tegen de intense Cubaanse zon met stijlvolle zonnehoeden. Ze zijn zowel praktisch als modieus voor zowel mannen als vrouwen.

 • Zonnebrillen: Essentieel om je ogen te beschermen tegen het felle zonlicht.
  .
 • Slippers of Waterschoenen: Ideaal voor stranduitjes en wateractiviteiten.

In Cuba worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn wat betreft elektrische apparatuur. Hier zijn enkele tips:

 1. Stopcontacttypen: Cuba gebruikt zowel Type A/B (met rechthoekige pinnen, vergelijkbaar met Noord-Amerikaanse stekkers) als Type C (met ronde pinnen, vergelijkbaar met Europese stekkers) stopcontacten. Sommige hotels gebruiken het ene type, terwijl andere hotels het andere type hebben. Vaak zijn er zelfs beide soorten in dezelfde kamer! Zorg ervoor dat je de juiste adapter meeneemt om je apparaten op te laden tijdens je reis naar Cuba. Wees voorzichtig bij het in- en uitpluggen, want niet alle stopcontacten zijn veilig. Een adapter met zekeringbescherming is aan te raden,

 2. Spanning en stroomvoorziening: Hoewel Cuba officieel op 110V draait, hebben veel moderne hotels ook 110/220V (dubbele spanning) stopcontacten om aan de Europese markt te voldoen. Het is echter vaak moeilijk om de exacte spanning te bepalen, dus ga er altijd van uit dat het 110V is, tenzij anders vermeld. Bijna alle persoonlijke elektronica zijn tegenwoordig geschikt voor zowel 110V als 220V. Controleer het label van je apparaten om zeker te zijn. Zelfs je föhn zou compatibel moeten zijn, aangezien de meeste stopcontacten in Cuba 110V zijn.

 3. GPS en elektronica: Sommige elektronische apparaten met een hoog stroomverbruik kunnen bij binnenkomst in Cuba worden in beslag genomen. Global Positioning Systems (GPS) zijn onderworpen aan invoereisen. Mobiele telefoons, tablets en laptops mogen wel worden meegenomen, maar zorg ervoor dat je eventuele ingebouwde GPS uitschakelt

Download de infographic nu en begin met het plannen van je reis naar Cuba! Cuba Paklijst infographic

En hier zijn enkele andere handige items die je kunt overwegen om mee te nemen naar Cuba:

 • Oordopjes of ruisonderdrukkende koptelefoon: Handig voor lange vluchten, lawaaierige omgevingen of gewoon om te ontspannen en van je muziek te genieten.
 • Geheugenkaart voor je apparaten: Als je veel foto’s en video’s wilt maken, is extra opslagruimte essentieel.
 • Oplaadkabels: Zorg ervoor dat je oplaadkabels voor je telefoon, camera en andere elektronische apparaten meeneemt.
 • Elektronica: Als je fotografeert, denk dan aan lenzen, een statief, filters, een schoonmaakkit, een externe harde schijf en een USB-stick. Als je een GoPro hebt, vergeet dan niet de batterijen, waterdichte behuizing en een selfiestick mee te nemen.

Vergeet niet om ook de basisitems zoals je paspoort, vliegticket, visum, internationaal rijbewijs, zorgverzekeringskaart, creditcard, contant geld, noodnummers en het adres van je eerste hotelnacht of casa particular mee te nemen. En natuurlijk, wat ruimte overlaten voor souvenirs!

Met deze paklijst ben je helemaal klaar voor een onvergetelijke vakantie naar Cuba!

Download mijn GRATIS Cuba Reisgids vol tips over reizen door Cuba.

Een waardevolle bron om meer over Cuba te leren en je vakantie te plannen