Het geven van fooi tijdens een reis naar Cuba kan iets anders zijn dan in andere landen, dus het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale gebruiken en gewoonten. Hier zijn enkele tips voor het geven van fooi in Cuba:

  1. Ken de gangbare fooien: In Cuba is fooi geven niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Gangbare fooien liggen meestal tussen de 10% en 15% van de rekening, afhankelijk van de service en het type etablissement.

  2. Houd contant geld bij de hand: In Cuba is het gebruik van creditcards niet zo wijdverbreid als in sommige andere landen. Zorg ervoor dat je altijd contant geld bij je hebt in de lokale valuta (Cubaanse peso’s ) of Euro’s om fooien te kunnen geven.

  3. Fooi voor verschillende diensten: Fooi geven geldt niet alleen voor restaurants, maar ook voor andere diensten zoals taxichauffeurs, gidsen, hotelportiers en kamermeisjes. Voor taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven, terwijl je voor andere diensten een vergelijkbaar percentage als in restaurants kunt aanhouden.

  4. Wees respectvol: Let erop dat fooi geven in Cuba een gebaar van waardering is en geen compensatie voor slechte service. Zelfs als de service niet perfect is, wees respectvol bij het geven van fooi.

  5. Let op lokale gewoonten: In sommige gevallen kan het handig zijn om te informeren naar lokale gewoonten met betrekking tot fooien. Bijvoorbeeld, in sommige all-inclusive resorts in Cuba kan het zijn dat fooien al zijn inbegrepen in de totale prijs, dus het is goed om dat te controleren om dubbel geven te voorkomen.

  6. Wees bewust van de economische situatie: Cubanen verdienen over het algemeen niet veel en fooien kunnen een belangrijke aanvulling zijn op hun inkomen. Overweeg dit bij het bepalen van de hoogte van de fooi, maar zorg er tegelijkertijd voor dat je binnen je eigen budget blijft.

  7. Gidsen: Als je een rondleiding hebt geboekt met een gids, is het gebruikelijk om een fooi te geven aan het einde van de tour. De hoogte van de fooi kan variëren afhankelijk van de lengte en de kwaliteit van de tour, maar over het algemeen wordt een fooi van ongeveer 10% tot 15% van de totale tourprijs gewaardeerd. Als de gids extra inspanning heeft geleverd of bijzonder informatief was, overweeg dan om een iets hogere fooi te geven.

  8. Taxichauffeurs: Bij het nemen van taxi’s in Cuba is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden als fooi. Als de rit bijvoorbeeld 8 CUC kost, kun je 10 CUC betalen en het wisselgeld als fooi achterlaten. Als de taxichauffeur extra behulpzaam is geweest of als hij je heeft geholpen met bagage, kun je een iets hogere fooi geven.

  9. Hotelportiers: Als een hotelportier je helpt met je bagage, kun je een kleine fooi geven als blijk van waardering. Een fooi van ongeveer 1 CUC tot 2 CUC per tas is gebruikelijk. Zorg ervoor dat je de fooi direct aan de portier geeft.

  10. Kamermeisjes: Het is gebruikelijk om een fooi achter te laten voor kamermeisjes in hotels. Een fooi van ongeveer 1 CUC tot 2 CUC per dag is gepast. Je kunt de fooi achterlaten op het kussen of op een andere duidelijke plek in de kamer, samen met een bedankbriefje.

Door deze tips te volgen, kun je respectvol omgaan met het geven van fooi tijdens je reis naar Cuba en laten zien dat je de lokale cultuur en gewoonten waardeert.

Reizen naar Cuba: maak je klaar voor een onvergetelijke vakantie vol salsa, rum en prachtige stranden!

Klik hier om een beeld te krijgen van onze  rondreizen naar Cuba.