Vier aantrekkelijke plekken om te snorkelen in Cuba

Playa Pilar Cuba - aantrekkelijke plekken om te snorkelen in Cuba

Snorkelen in Cuba…

Cuba ligt in het Caribisch gebied, omringd door de Golf van Mexico in het noordwesten en de Atlantische Oceaan in het noordoosten. Naast het hoofdeiland heeft Cuba meer dan 4100 eilanden, waarvan de meeste worden beschermd en er ook nog een groot aantal onbewoond en beschermd gebied zijn. 

Vanwege de gevarieerde zeebodem en het aantrekkelijke klimaat voor watersporten bijna het hele jaar, wordt Cuba meer en meer een voorkeursbestemming voor duiken en snorkelen voor zeebodemliefhebbers. Cuba biedt bezoekers een unieke gelegenheid om onvergetelijke herinneringen te maken.

Het Ministerie van Toerisme geeft aan dat er in Cuba meer dan 500 gebieden zijn met prachtige onderwaterlandschappen, grotten, overblijfselen van vloten ouder dan 600 jaar geleden, die zowel door duikers als snorkelaars kunnen worden bezocht.

Ook populair bij watersportliefhebbers zijn de koraalformaties die zich op slechts een paar meter van de kust bevinden. Een bijzonder detail: bij de kust van Cienfuegos vind je het koraal van de Notre Dame van zes meter hoog.

Zowel de zuidelijke als de noordelijke kustlijn hebben paradijselijke plekken waar bezoekers onvergetelijke ervaringen kunnen opdoen tijdens de wateractiviteiten.

Vier tips voor aantrekkelijke plaatsen om te snorkelen in Cuba

María la Gorda

Het strand van María la Gorda ligt op het schiereiland Guanahacabibes in de provincie Pinar del Rio, in het uiterste zuidwesten van Cuba, op ongeveer 300 km van Havana. Guanahacabibes werd in 1987 uitgeroepen tot biosfeerreservaat en in 2001 werd het nationaal park “María la Gorda International Centre” geopend. Maria la Gorda wordt beschouwd als een van de 10 mooiste plekken op het continent om te duiken, en heeft minstens 32 geschikte plaatsen om te duiken.

In María la Gorda vindt je kristalhelder water en het koraalrif en de goed beschermde zeebodem liggen relatief dicht bij de kust. Kortom, een droom voor alle liefhebbers van de onderwaterwereld.

Maria la Gorda - aantrekkelijke plekken om te snorkelen in Cuba

De beste tijd om het strand te bezoeken is tussen februari en augustus. Het strand herbergt een koraalwand van 100 meter lang, het grootste koraalrif van het Zwarte Koraal op het eiland.

Tijdens een verblijf in Viñales, een authentiek dorpje waar ‘s werelds beroemdste tabak wordt verbouwd, kun je een excursie maken naar María la Gorda.

Varkensbaai (Playa Larga – Playa Girón)

Cuba bezienswaardigheden Playa Giron strand duiken

De Varkensbaai ligt aan de zuidwestkust van Cuba, op ongeveer 200 km van Havana en 150 km van Varadero. De baai ligt in het natuurpark Ciénaga de Zapata, dat in 2001 door de UNESCO werd uitgeroepen tot “Biosphere Reserve”.

De Varkensbaai is een belangrijke plaats in de geschiedenis van Cuba vanwege de gebeurtenissen die er in 1961 plaatsvonden. Bovendien is de Varkensbaai een van de beste plekken om te duiken of te snorkelen in Cuba, met een fascinerende zeebodem.

De hele kust van de Varkensbaai leent zich uitstekend om te snorkelen. De meest toegankelijke plaatsen zijn in Playa Larga en Playa Girón. La Cueva de los Peces, Punta Perdíz en Caleta Buena behoren tot de populairste plaatsen om te snorkelen, omdat de indrukwekkende zeebodem zeer dicht bij de kust ligt en je dus geen boot nodig hebt om er te komen. De stranden aan transparant en ondiep water zijn een ideale plek voor beginners om wateroefeningen te doen.

Je kunt de Varkensbaai (Playa Larga of Playa Giron) bezoeken door onze tour “Het eiland van je dromen”; te selecteren.

Playa Pilar

Playa Pilar is een van de mooiste stranden van Cuba en het Caribisch gebied. Het bevindt zich in Cayo Guillermo, dat deel uitmaakt van de Jardines del Rey-archipel, en is gelegen aan de noordoostkust van Cuba, op ongeveer 560 km van Havana.

Playa Pilar dankt zijn naam aan het jacht van Ernest Hemingway, een Amerikaanse schrijver die regelmatig de archipel bezocht. Hemingway werd internationaal bekend voor zijn book “The old man and the sea”, waar hij in 1953 de Nobelprijs voor literatuur mee won. Het kalme, blauwe en transparante water, de paradijselijke landschappen en het fijne wit zand inspireerden de schrijver om het boek te schrijven.

Playa Pilar Cuba - aantrekkelijke plekken om te snorkelen in Cuba

Dit prachtige strand is omringd door de hoogste duinen van het Caribische gebied (tot wel 15 meter). Dit strand heeft een indrukwekkend koraalrif met verschillende soorten koralen, en meer dan 120 vissoorten. Bovendien ligt er een gezonken schip en zijn er veel zeedieren – een bijna verplichte plek voor liefhebbers van de zeebodem.

Je kunt Pilar Beach bezoeken tijdens je verblijf in Morón.

Cayo Levisa

Cayo Levisa - aantrekkelijke plekken om te snorkelen in Cuba

De Los Colorados-archipel in Pinar del Rio, het meest westelijke deel van het eiland, bestaat uit verschillende kleine eilanden, waaronder Cayo Levisa, Cayo Paraíso en Cayo Jutía. Cayo Levisa is een ideale plek voor duik- en snorkelliefhebbers, vanwege de schoonheid die de zeebodem herbergt.

De riffen die zich voor de kust van Cayo Levisa bevinden, maken deel uit van het koraalrif van Los Colorados, een van de grootste koraalriffen ter wereld.

Ongeveer 3 km uitstekende stranden met kristalhelder en turkooisblauw water, vol koraalriffen en grote variatie in waterflora en -fauna vormen een paradijselijke bestemming voor bezoekers die willen snorkelen of duiken. Van heel dicht bij de kust (op slechts 100 meter afstand) kun je sponzen, zwart koraal en een grote verscheidenheid aan tropische vissen observeren. Bovendien kun je overblijfselen bezoeken van Spaanse schepen die schipbreuk hebben geleden tussen de 17e en 18e eeuw.

Deze bijna maagdelijke omgeving heeft ook een enorme kolonie zeesterren en “trigonia’s” – de oudste levende fossielen (ongeveer 245 miljoen jaar oud) in de grootste van de Antillen.

Cayo Levisa is alleen per boot bereikbaar (tweemaal per dag: reis van 35 minuten). Je kunt het bezoeken tijdens je verblijf in Viñales.

En tot zover mijn ervaringen met de plaatsen die zee- en zeebodemliefhebbers niet mogen missen tijdens een vakantie naar Cuba.

Als je droomt van een rondreis langs al deze adembenemende plekken, aarzel dan niet om contact met ons te nemen. We organiseren graag een reis op maat op basis van je wensen.

Hasta la próxima.

Onze nieuwe artikelen nooit missen?

Deel dit bericht met je vrienden

Deel je Cuba reisfoto’s met ons!

We zijn ontzettend benieuwd naar jullie avonturen tijdens jullie reis naar Cuba. Deel dus vooral je foto’s met ons via de mail of via Whatsapp (tel.nr. 06-17 46 91) en laat ons ook gerust weten of wij de foto’s eventueel mogen hergebruiken. 

rondreizen cuba vakantie soroa salto
rondreizen op maat cuba oldtimer
Cuba bouwstenen Cuba Natuurparadijs groep snorkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Special Offer Geldend voor Verblijven t/m 31-10-2023

Beleef de vakantie van je droom