Je reis voorbereiden

Reisgids Cuba

rondreizen naar Cuba op maat oldtimer huis

Praktische informatie Reisgids Cuba

GA GOED VOORBEREID OP REIS

Als je deze pagina leest, heb je waarschijnlijk plannen om een vakantie op Cuba door te brengen, het eiland vol natuurlijke wonderen en met een unieke cultuur. Kortom iedereen zou ten minste één keer in zijn leven Cuba moeten bezoeken.

Het is natuurlijk altijd spannend om een vakantie naar een compleet nieuwe bestemming te plannen en voor te bereiden. Hier met deze reisgids Cuba vind je enkele links met allerlei praktische informatie over Cuba, om je te helpen bij al je vragen of twijfels. Je vind bijvoorbeeld informatie over het benodigde papierwerk, het vervoer binnen Cuba, het klimaat, enz.

In de vakantieperiodes (juli-augustus-Kerstmis) kan je alleen tickets boeken zonder korting. Als je de mogelijkheid hebt om buiten het hoogseizoen te reizen kun je interessante aanbiedingen vinden. Hoe dan ook, Cuba is op elk moment van het jaar goed te bereiken.

Cuba4all Reizen biedt reizen met of zonder vliegtickets. Vraag ons voor de mogelijkheden. De vluchten kunnen vanaf Amsterdam, Brussels of Düsseldorf vertrekken.
Onze georganiseerde groepsreizen zijn met de vliegticket inclusief.

Deze vliegmaatschappijen vliegen naar Cuba:

 • KLM vanaf Amsterdam naar Havana.
 • Air France vanaf Amsterdam naar Havana via Paris.
 • Met TUI via AMS of BRU naar Havana of Varadero en Holguin.
 • Iberia en Air Europa via Madrid.

Wij werken samen met de volgende partners:


Tijd in Cuba

Een directe vlucht naar Havana duurt ongeveer 10 uur en het tijdsverschil is 6 uur (dus in Europa 18:00h is in Cuba 12:00h). In de zomer 7 uur.

Visum voor Cuba

Het merendeel van de toeristen heeft nog steeds een visum nodig voor Cuba, zo ook  Nederlanders en Belgen. Met dit visum mag je één keer het land betreden en mag je maximaal 30 dagen blijven. Het is niet mogelijk om een visum bij aankomst op het vliegveld te kopen, dus zorg dat je altijd van tevoren een visum aanvraagt. De geldigheid van het visum gaat pas in bij aankomst in Cuba.

Het toeristenvisum of toeristenkaart hebben een geldigheidsduur van 30 dagen en kunnen worden verlengd met een maand op elk immigratiekantoor in Cuba, maar er zijn een aantal landen waarvan de burgers maximaal 3 maanden mogen blijven. Voor meer informatie neem contact op met het Cubaanse consulaat in jouw land.

* Minderjarigen moeten ook een toeristenkaart hebben voor Cuba, ook al staan ze in het paspoort van de ouders.

* Het visum heeft 2 documenten, 1 moet je bij aankomst op de luchthaven inleveren bij de paspoortcontrole, en de andere moet je laten zien bij de terugvlucht.

Visum Cuba aanvragen

Momenteel zijn er twee valuta in Cuba: Cubaanse Convertible Peso (CUC) en de Cubaanse Peso (CUP). Tegenwoordig kunnen de toeristen beide munten gebruiken. De vaste wisselkoers is: 1 CUC = 25 CUP. Voor de actuele waarde van de CUC kijk op http://www.xe.com/currency/cuc-cuban-convertible-peso.

 • 2 munten: CUP & CUC
 • Vaste wisselkoers is: 1 CUC = 24 CUP
 • 1 CUC = 1 Dollar
 • De officiële plaats om geld te wisselen is een “CADECA
 • Bij Cadeca’s en banken kun je geld opnemen met je creditcard.
 • Pinnen met een gewone bankpas is niet mogelijk.
 • Voldoende contante euro’s (geen dollars!) mee nemen.

*Over alle contant geld-wissel transacties tussen CUC en USD moet 10% extra belasting betaald worden.

De 10% extra belasting op geld wissel transacties is recent afgeschaft voor wisselingen die met een electronische pas worden gedaan.

De officiële plaats om geld te wisselen is een “CADECA”, waar je elk type van munt kan wisselen en bij sommige kan je ook met een creditcard geld opnemen. Ze liggen verspreid over het hele land en zijn open vanaf 9:00 tot 16:00 uur, maar reken hier niet al te vast op, in Cuba zijn ze soms heel flexibel met de openingstijden. Om geld te wisselen of geld op te nemen moet je altijd je paspoort tonen.

Pinnen is niet mogelijk in Cuba, tenzij je een internationale pas hebt. Je kan alleen creditcards gebruiken van Mastercard, Visa, Eurocard enz, op voorwaarde dat ze uitgegeven zijn door een niet-Amerikaanse bank. Echter sinds kort kunnen ook Amerikaanse creditcards in Cuba gebruikt worden, maar als je Amerikaans staatsburger bent, dan raden we je aan om contact op te nemen met je bank, om zeker te zijn of je je creditcard wel kan gebruiken in Cuba. Alleen de Stonegate Bank of Florida heeft bevestigd dat hun credit cards in Cuba gebruikt kunnen worden. Met creditcards kunt je geld uit elke automaat opnemen. Het opnemen van geld via een credit card is vrij prijzig, daarom is het raadzaam om altijd ruim geld bij je te hebben. Je kunt betalen met een creditcard bij de grote hotels, een aantal restaurants en winkels, maar mijn advies is om te proberen altijd cash te betalen, zodat je toeslagen voorkomt en niet het risico loopt dat je credit card niet wordt geaccepteerd.

*In de omgeving van de “CADECA”, kun je mensen treffen die je willen helpen met geld wisselen, maar het is niet verstandig daarop in te gaan. Wissel je geld altijd in de officiële plaatsen.

*Probeer alleen te wisselen wat je denkt nodig te hebben, want als je op het einde van je vakantie nog CUC’s over hebt, dan moet je voor het wisselen naar Euro’s opnieuw commissie betalen.

*Luchthavenbelasting zijn tegenwoordig al inclusief in de vliegtickets (25 CUC). Lees goed de voorwaarden van je vliegticket om te zien of het inclusief deze belasting is, of niet.

Fooien zijn gebruikelijk in Cuba en een belangrijk deel van de inkomsten voor veel Cubanen, zeker voor werknemers in de toeristische sector. Taxichauffeurs, hotelpersoneel en in een restaurant verwachten ongeveer 5% – 10% fooi. Je bent hier uiteraard vrij in.

Reisverzekering in Cuba verplicht

Reizigers die naar Cuba reizen moeten vanaf 1 mei 2010 kunnen aantonen dat zij in het bezit zijn van een geldige reisverzekering. De Cubaanse autoriteiten verbieden toeristen het land te verlaten, als er nog medische kosten openstaan. Buitenlanders die bij aankomst in Cuba niet kunnen aantonen dat een verzekeraar de medische kosten vergoedt, dienen op de luchthaven in Cuba een vervangende verzekering af te sluiten en te betalen.

 • Dekking voor medische kosten verplicht.
 • Je moet eveneens kunnen aantonen dat de medische kosten door de verzekeraar worden vergoed.


Wie van plan is om naar Cuba te reizen adviseren wij contact op te nemen met de reisverzekeraar. De reisverzekeraar kan bij de polis een Engelse verklaring verstrekken waar op staat waar je allemaal voor verzekerd bent en waar deze verzekering geldig is.

Je Nederlandse zorgverzekering is bij een verblijf korter dan 3 maanden gewoon geldig in in Cuba, maar je moet wel kunnen aantonen dat je verzekerd bent.

Reisverzekering aansluiten

Weer

Cuba ligt in het Caribisch gebied. Het heeft een subtropisch klimaat met het hele jaar een gemiddelde temperatuur van 25°C. Het heeft ongeveer 300 dagen zon per jaar, dus neem je zomerkleding mee. Het eiland heeft een hoge luchtvochtigheid (75% – 95%) en in de wintermaanden december-februari daalt de temperatuur ’s avond en voel je de kou meer door de vochtigheid. Dus neem ook een jas mee, want de minimale temperaturen in de winter zijn tussen 15 en 20 graden. Cuba heeft twee seizoenen: de zomer en de winter, maar de temperaturen verschillen niet veel. Eind augustus tot november kunnen er tropische stormen en cyclonen plaatsvinden. Mei, juni en oktober zijn de natste maanden en juli en augustus de warmste, met temperaturen van ongeveer 35 graden. Het is raadzaam om een zonnebril, zonnebrand en antimuggen middel te gebruiken.

Check meer informatie over het weer hier.



Communicatie

In Cuba werkt je mobiele telefoon zonder problemen als je roaming activeert. Echter bellen vanaf of naar Cuba is tegenwoordig erg duur. Neem contact op met je mobiele provider om te informeren over de prijzen. Je kunt ook gebruik maken van vaste telefoons of prepaid kaarten die je kunt gebruiken in de communicatie centra “ETECSA”, maar de kosten zijn hoog.

In grote hotels is internetverbinding, maar de prijzen zijn hoog en de verbinding is traag. Er zijn ook kantoren van “ETECSA” waar je tegen betaling internet kunt gebruiken. Momenteel biedt Cuba ook wifi in bepaalde plekken in alle steden, voor 2 CUC per uur. In sommige casas particulares kun je ook gebruikmaken van WiFi. Buiten deze plaatsen heb je geen gratis internet op je telefoon. Voor meer informatie neem contact op met de Cubaanse telefoonmaatschappij “ETECSA”, want de prijzen variëren door de veranderingen die Cuba op dit moment doormaakt. “ETESCA” heeft veel kantoren verspreid over heel Cuba en in elke stad.



Taal

De officiële taal is Spaans, maar tegenwoordig spreken vooral jonge mensen, ook wat Engels. Je kunt tijdens je verblijf één cursus Spaans volgen, om beter te communiceren met de Cubanen. Na je vakantie heb je er misschien ook nog wat aan.

Vervoer

Er zijn verschillende manieren om binnen Cuba te reizen:

Bij Cuba4all Reizen kun je een klassieke Amerikaans auto uit de jaren 50 huren, inclusief chauffeur. Hiermee kun je naar alle bezienswaardigheden rijden op een hele bijzondere en unieke manier. Bovendien geeft het je volledige vrijheid om heel Cuba te ontdekken in je eigen tempo en naar je eigen smaak. Het voordeel is dat je met de klassieke auto niet zelf de weg te zoeken, niet zelf te rijden en heb je altijd een Cubaanse chauffeur bij je die het gebied en de bezienswaardigheden kent, en je kan helpen met de taal als dat nodig is.

Huurauto. Het is soms moeilijk om een auto te huren, omdat het wagenpark beperkt is en de vraag vaak groter dan het aanbod is. Regel daarom een huurauto weken voordat je reis begint. Tarieven zijn vaak lager in het laagseizoen (september, oktober, mei en juni). De wegen – infrastructuur is beperkt en de wegwijzers is niet altijd volledig en duidelijk.


Tips over autohuur in Cuba:

 • De meest economy-class auto’s zijn van Chinese oorsprong.
 • Neem de tijd om de huur-documenten goed te controleren voordat je ondertekent.
 • Meestal moet je naast de huurprijs ook een verzekering betalen, plus een borg (contant in CUC meestal tussen 200 en 250 CUC), die zal worden teruggegeven zodra je de auto onbeschadigd inlevert.
 • Controleer de volledige auto, met inbegrip van de brandstoftank.
 • De brandstof is speciale benzine. Je kan niet bij alle tankstations met credit card betalen.
 • Rijd met gezond verstand, let op verkeersborden en houd je aan de regels.
 • Het best is om overdag te reizen om ongelukken of het missen van de route te voorkomen. Fietsers en paarden-karren rijden vaak zonder licht. Ook huisdieren kunnen op wegen lopen.
 • Je kan een auto huren bij de volgende officiële instanties: Cubacar–Havanautos–REX–Great Car–Rent Car.


Openbaar vervoer
:

 • “Viazul” (http://www.viazul.com) heeft comfortabele bussen voorzien van airconditioning, geschikt om te reizen van de ene provincie naar de andere. Er zijn haltes op plaatsen met voorzieningen voor reizigers. Ik raad je niet aan het openbaar vervoer in de stad te nemen, want die zitten meestal erg vol, en je moet in CUP betalen enz. Mocht je toch besluiten gebruik te maken van OV in de stad, dan voel je je zeker een echte Cubaan.

 • Het bedrijf “CUBATAXI” heeft een groot aantal moderne taxi’s. Ze zijn wit, geel of zwart/geel, en worden gebruikt binnen de steden. Meestal zijn ze uitgerust met meters en de prijzen zijn vrij hoog.

 • In de stad vind je ook “Coco-Taxis”; 3-wielige motorfietsen in de vorm van een kokosnoot, vandaar de naam. Verder zijn er “Bici-taxi’s”, aangepaste fietsen met 3 wielen, die door de Cubanen dagelijks worden gebruikt. Dit vervoermiddel wordt betaald in lokale valuta CUP maar voor toeristen wordt het omgerekend naar de CUC.


Privé taxi’s
.
Dit zijn meestal oudere auto’s, Amerikaanse en Russische. Je kan onderhandelen over de prijs, dat maakt deze taxi’s veel goedkoper dan openbare taxi’s.

Vliegen. Als je van de ene kant naar de andere van het eiland wilt, kan je een binnenlandse vlucht nemen. Alle toeristische bestemmingen en de belangrijkste steden hebben een luchthaven, allemaal hebben ze een verbinding met Havana.

Inentingen en vaccinaties

Hoewel Cuba goede gezondheidszorg kent en het niet verplicht is om gevaccineerd te worden, adviseer ik om je arts te bezoeken of de sites www.lcr.nl en Thuisvaccinatie.nl  te bekijken voor meer informatie.

Daarnaast zijn er een aantal inentingen of vaccinaties die toch wel aan te raden zijn. Het gaat om vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio), inenting tegen hepatitis A, tegen buiktyfus en vaccinatie tegen Rabiës. De vaccinaties kun je 8 tot 9 weken voor vertrek halen.

Eenmaal in Cuba wordt aanbevolen een ​​insecten-werend middel te gebruiken, vooral bij zonsopgang en zonsondergang, vaak je handen te wassen, geen kraanwater te drinken en op te passen met rauw voedsel. Vergeet niet om je evt. geneesmiddelen mee te nemen want ze zijn in Cuba misschien niet te vinden. Neem ook een medicijnen-paspoort mee.



Elektriciteit

Voltage: 110 of 220 volt

Verloopstekker

Stopcontacten hebben ronde of rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.

Voor het gebruik van stopcontacten in Cuba is mogelijk een verloopstekker van het type A of B (adapter Verenigde Staten) of van het type L of een wereldstekker nodig.



Accommodatie

In Cuba kun je verblijven in hotels of in particuliere woningen. Maar als je het authentieke Cuba wilt leren kenen, en met de Cubaanse bevolking wilt omgaan, verblijf dan in privé-woningen vanwege de persoonlijk service en hoge kwaliteit. Ze zijn ook goedkoper dan hotels en de comfortabele kamers  hebben alles wat je nodig hebt om “thuis” te komen na een drukke dag. Bovendien kan de familie je uitstekend informeren over wat er te doen is in de omgeving.



Eten

De meeste hotels en steden hebben restaurants. Maar het is leuker om in particuliere restaurants “Paladares” of in de casa particular, te eten, waar je authentieke gerechten kunt kiezen. Ze bieden een uitgebreid menu aan Cubaanse producten. Bovendien krijg je er persoonlijke aandacht en zijn de maaltijden er goedkoper.

Deze gerechten mag je niet missen: Arroz congrí, tostones, ropa vieja, platanito frito, papa rellena, pastelitos de guayabas, cucurucho y pastelitos de carne. Op mijn facebook pagina staat een overzicht van deze typische Cubaanse gerechten.

In Cuba moet je altijd gebotteld water drinken, het is gemakkelijk te vinden in alle winkels of op de markt.



Export

Je mag tot 23 losse Habano sigaren uit Cuba meenemen zonder formaliteiten of documenten.

In het geval van verpakte tabak moet je de hoeveelheid opgeven als je vertrekt bij de luchthaven. Je kan tot 50 eenheden vrij meenemen. Bij meer dan 50 sigaren, moet je hieraan voldoen:

 •  Ze moeten in originele verpakking zitten, gesloten met de officiële zegels.
 • Je moet de factuur of een document laten zien waaruit blijkt dat het een officiële aankoop is in een winkel die toestemming heeft om tabak te verkopen.

*Als dit niet in orde is dan wordt de hoeveelheid boven 50 sigaren in beslag genomen.

Let op: De douane is altijd complex, o.a. omdat de regels vaak veranderen. We proberen je de meest actuele informatie te geven, maar je kan er geen rechten aan ontlenen, dus ik raad je aan de website van het douane van Cuba of andere officiële Cubaanse instanties te benaderen om op de hoogte te blijven over wijziging van de huidige Cubaanse wet.



Pas op voor vreemden

Pas op voor mensen die aanbieden je te begeleiden, of een transactie willen doen, want je loopt de kans opgelicht te worden. Je kunt een klacht indienen bij elke politie, als dat gebeurt. In Cuba zijn toeristen erg goed beschermd door de overheid, en de politie treedt daarom streng op tegen oplichters.



Tips voor parkeren bij het vliegveld

Vliegen en parkeren

Gratis download

 
Reisgids Cuba GRATIS downloaden

Nog vragen?

+31(0) 33-8119998
Bel ons gerust. We staan voor je klaar!

Vrijblijvend Reisvoorstel

Vraag een vrijblijvende offerte aan.
Formulier

Ben je op zoek naar persoonlijk advies?

Maak nu online een afspraak bij je thuis (We komen graag bij je thuis)
Afspraak Formulier

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een praktische reisgids naar Cuba.

We houden ook niet van SPAM. Afmelden kan altijd makkelijk met een klik. Hier vind je onze privacy beleid.