Ontdek het authentieke Cuba

+31 (0) 33-811 99 98

Cuba bouwstenen Barbara

Cuba gastronomie 6 typische cubaanse gerechten

Cubaanse gerechten portada
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Authentieke Cubaanse gerechten om te proeven.

Cubaanse gerechten – Inleiding

De gastronomie in Cuba heeft invloeden uit de Spaanse, Afrikaanse en Aziatische keuken, wat resulteert in een gevarieerde keuken die bekend staat om zijn smaak.
Het eten is meestal goed gekruid. Het vlees is gemarineerd met citroen of zure sinaasappel en de sauzen zijn gemaakt van ui, knoflook, paprika en tomaat. Vanwege het gebrek aan olie, gebruiken Cubanen meestal varkensvet voor het frituren.

Authentieke producten die sinds mensenheugenis op Cuba zijn verbouwd, als gevolg van de geografische ligging van het eiland zijn o.a. maïs, taro, pinda’s, paprika’s, zoete aardappelen, pompoen, verschillende soorten bonen en cassave.
En natuurlijk niet te vergeten de vele soorten vruchten die van nature groeien op Cuba, zoals papaya, mamey, ananas, kokos, guave, “marañon”, suikerappel, sterappel en tamarinde.

Dan, met het ontdekking van Cuba door de Spanjaarden in 1492, zijn er veel Spaanse producten naar Cuba gekomen, en momenteel zijn er dan ook vele Spaanse invloeden in de Cubaanse keuken. De kolonisten brachten pluimvee, runderen, paarden, varkens, konijnen, ezels, koffie, suikerriet, bananen, rijst, sinaasappels, citroenen, enz.  De eerste kolonisten kwamen uit het zuiden van Spanje, die olie gebruikten hun voedsel in te bakken. Verder verhoogden de Catalans de consumptie van rijst.
In het begin van de twintigste eeuw waren er vele Spanjaarden door het hele land en ze brachten allemaal hun culinaire tradities met zich mee, maar met het verstrijken van de tijd, paste de Cubaanse “criollo” de gerechten aan, en werd het minder “Spaans”. Vandaag de dag zijn het de typische authentieke Cubaanse gerechten.

Op dit moment is rijst de basis van de voeding van de Cubanen. Bijna elke dag eet een Cubaanse familie rijst met vlees en groenten.

Hier hebben we 6 typische gerechten uit de Cubaanse keuken die je eens zou moeten proberen als je in Cuba bent:

Cubaanse gerecht #1: Witte rijst met bonen, gebakken ei en gebakken bananen: 

Het is een zeer populair gerecht voor een Cubaanse familie. Dit komt vooral doordat de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn.

Ingrediënten:

Witte rijst
Bonen
Knoflook
Ui
Specerijen
Tomatenpuree
Olie / Varkensvet
Zout
Eieren
Bakbanaan

Cubaans gerechten gebaken banaan

 

 

 

 

 

Cubaanse gerecht #2: Congrís met geroosterd varkensvlees en gebakken (bak)bananen: 

De Congrís is een mengsel van rijst met bonen. Erg lekker en gemakkelijk te bereiden. Het varkensvlees is gekruid met typische Cubaanse specerijen wordt ongeveer 4 uur gesudderd. Heerlijk!

Ingrediënten:

Varkenspoot (met bot)
Rijst
Bonen
Knoflook
Pomerans
Oregano
komijnzaad
Paprika
Zout
Ui

Cubaanse gerechten moros

 

 

 

 

 

 

Cubaanse gerecht #3: Ropa vieja:

Een zeer typisch recept uit de Cubaanse keuken. Het wordt bij voorkeur gemaakt met gesnipperd rundvlees. Het kan worden geserveerd met gekookte aardappelen en gesneden uien.

Ingrediënten:

Rundvlees
Knoflook
Uien
Laurierblad
Paprika
Tomatenpuree
Olie
Rode paprika
Zout

cubaanse gerechten ropa vieja

 

 

 

 

Cubaanse gerecht #4: Yuca met mojo (marinade van bv. citrussap, knoflook, zout en kruiden) , spek en varkensvlees.

Een feestelijke recept met een typische lekkere smaak.

Ingrediënten:

Yuca (wortel van de cassaveplant)
Plantaardige olie of vergelijkbaar
Knoflook
Ui
Peterselie
Zout
Paprika
Zure sinaasappel of azijn met een beetje citroensap
Varkensvlees
Oregano

Cubaanse gerechten varkensvlees

 

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten, tips en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis onze Cuba Reisgids

Cubaanse gerecht #5: Ajiaco:

 Eén van de meest smakelijke en onderscheidende gerecht uit de Cubaanse gastronomie. Hoewel het voor sommige mensen slechts een moes of stoofpot van wortelgroenten en vlees is, kan worden gezegd dat Ajiaco “de ziel van Cuba omgezet in een delicatesse” is.

Ingrediënten:

Vlees: kip, borst van rundvlees, gemalen varkensvlees.
Viandas: maïskolven, taro, groene bananen, cassave, zoete aardappelen, bananen, etc.
Citroen
Olie
Ui
Knoflook
Tomatenpuree
Zout
Water

Cubaanse gerechten ajiaco

 

 

 

 

 

 

 

 Cubaanse gerecht #6: Gele rijst met kip en salade. 

Klassiek Cubaans gerecht:

Ingrediënten:

Hele kip
Oregano
Gemalen komijn
Witte peper
Rode wijnazijn
Olie
Ui
Knoflook
Tomatenpuree
Water
Bier
Saffraan
Zout en peper
Rijst

Cubaanse gerechten salad

 

 

 

 

 

 

Vind je deze artikel interessant?:

 

Vergeet ook niet dat deze gerechten bij uitstek kan leren kennen in casas particulares, waar de Cubaanse families gewoonlijk op voortreffelijke wijze deze maaltijden kunnen bereiden.

Cuba specialist Casa Havana Dignora

 

Casa Havana

 

Als je wilt weten waar casas particulares te boeken zijn, klik op deze link Casas Particulares.

Wat vind je van het Cubaanse eten? Heb je een Cubaanse gerecht geproefd en wil je dat graag met ons delen? Je reactie kan je hieronder kwijt.

Heb je nog vragen over Cuba, vakantie naar Cuba, onze rondreizen of onze diensten?

Neem contact met ons op. Wij helpen je graag!

Buen provecho y hasta la próxima!

 
 

Onze nieuwe artikelen nooit missen?

Deel dit bericht met je vrienden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een praktische reisgids naar Cuba.

We houden ook niet van SPAM. Afmelden kan altijd makkelijk met een klik. Hier vind je onze privacy beleid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een praktische reisgids naar Cuba.

rondreis op maat Cuba nino gids

Ontdek authentieke Cuba

De leukste excursies

rondreizen cuba vakantie soroa salto
Cuba salsa rondreis Revolutie musea

Onze website maakt gebruik van cookies.