Ceremonieel kanonschot om 21:00 uur dagelijks in Cuba

Wat te zien in Havana

De top 3 van coolste dingen

Ceremonieel kanonschot om 21:00 uur dagelijks vanaf het fort Morro Cabaña in Havana.

De ceremonie rond het kanonschot van negen uur ‘s avonds dateert uit de 18e eeuw. Elke avond precies om 21.00 uur lokale tijd vindt de ceremonie plaats vanaf het fort San Carlos de la Cabaña. Met traditionele uniformen uit de 18e eeuw en marsen wordt de sluiting van de poorten van het fort aankondigd.

Het was van oorsprong de officiële waarschuwing voor inwoners en bezoekers van de Cubaanse hoofdstad, die vanaf dat moment veilig waren achter de dikke muren die de stad tientallen kilometers omringden en beschermden tegen aanvallen van zeerovers en piraten.

Cuba bezienswaardigheden Havana Cabana

Zo werd de kleine stad in tweeën gedeeld: La Habana de intramuros en La Habana de extramuros, zoals de mensen ze noemden. Aanvankelijk werden er maar twee deuren naar de ommuurde ruimte geopend. Maar door de lengte waren er toch meer in- en uitgangen nodig. In de loop van de tijd is het aantal in- en uitgangen uitgebreid naar negen.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten, tips en aanbiedingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang gratis onze Cuba Reisgids

Om half vier ‘s ochtends werd met een kanonschot de opening van de deuren aangekondigd. Vroeger werden de poorten ‘s avonds gesloten. Wie zich dan aan de andere kant van de muur bevond, moest daar blijven tot het ochtendgloren en ontberingen doorstaan, en liep gevaar op diefstal en crimineel gedrag van anderen.
In de loop der jaren duurde de sluiting van de stad tot negen uur ‘s morgens, maar het werd te druk in de stad en met de ontwikkeling van de krijgskunst werden de muren onbruikbaar.

Op 8 augustus 1863 begon de sloop van de muren van Havana – er zijn nog enkele delen bewaard gebleven. Maar de traditie van het kanonschot van negen uur is er nog steeds.

Veel inwoners van het gebied en buitenlandse bezoekers kijken elke avond naar deze ceremonie, die precies om 21.00 uur eindigt. Met een spectaculair uitzicht op de baai van Havana en een uitstekende interpretatie van de deelnemers aan het spektakel, nemen ze de aanwezigen mee terug naar het verleden in de tijd dat de muren van de baai werden gesloten om een aanval van zeerovers en piraten te voorkomen. Bij veel Cuba-reizigers staat dit gebeuren in de top 3 van coolste dingen die ze gezien en gedaan hebben in Cuba. Een aanrader dus!

Neem gerust contact met me op als je vragen hebt. Ik help je graag.

Onze nieuwe artikelen nooit missen?

Deel dit bericht met je vrienden

Deel je Cuba reisfoto’s met ons!

We zijn ontzettend benieuwd naar jullie avonturen tijdens jullie reis naar Cuba. Deel dus vooral je foto’s met ons via de mail of via Whatsapp (tel.nr. 06-17 46 91) en laat ons ook gerust weten of wij de foto’s eventueel mogen hergebruiken. 

rondreizen cuba vakantie soroa salto
rondreizen op maat cuba oldtimer
Cuba bouwstenen Cuba Natuurparadijs groep snorkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang GRATIS een praktische reisgids naar Cuba.

We houden ook niet van SPAM. Afmelden kan altijd makkelijk met een klik. Hier vind je onze privacy beleid.

Special Offer Geldend voor Verblijven t/m 31-10-2023

Beleef de vakantie van je droom